zondag 27 september 2009

De mooiste stoomtrein ter wereld


Fort William

Als je gek bent van stoomtreinen dan moet je proberen om ooit het ritje Fort William (genoemt naar Willem van Oranje, getrouwd met Mary) naar Maillag te maken. Het bijzondere van deze stoomtrein is, buiten het werkelijk schitterende Schotse landschap waar je doorheen rijdt, dat de trein nog gewoon in de normale dienstregeling is opgenomen. Een trein eerder of later nemen kan ook, maar dan heb je geen stoom loc.

Sinds de trein een rol heeft gehad in de Harry Potter films is het wel veel drukker op het traject geworden. Reserveren is absoluut noodzakelijk. Wij hebben retour tickets genomen en brachten zo’n drie uur door in de stoomtrein en genoten van het uitzicht.

Today I will take you on a steam train rite from Fort William to Maillag in Scotland. A very famous rite, not only for the very beautiful landscape you are touring trough but also because the train was seen in the Harry Potter movies. If you ever have the change, make reservations (absolutely necessary) and make the rite yourself. Worth every penny!




Een bekend plaatje voor HP fans,
if you are a HP fan you must know this picture!





De kust bereikt, the coast.



Het hoogtepunt van de reis: Glenfinnan Viaduct.
The highlight of the journey: Glenfinnan Viaduct.


Heb ik ook nog wat aan handwerken gedaan? Ja hoor. Ondanks een zeer verkouden hoofd eerder deze week heb ik aan een geheim project gewerkt, is mijn Streets of London top weer een stukje verder en heb ik afgelopen vrijdag een hele leerzame cursus gevolgd over het gebruik van kleur in quilts. Heel veel informatie maar heel leerzaam. En gunstig voor Evy’s winkeltje; ik mis nog heel wat kleuren in mijn voorraad :-) stofjes.

zaterdag 19 september 2009

Een bijzonder boottochtje

Vandaag laat ik jullie wat foto’s zien die wij gemaakt hebben tijdens een boottochtje in de Beauly Firth. De Beauly Firth is een zee inham die boven Inverness ligt. Wij zijn in Inverness aan boord gegaan en zijn vervolgens richting open zee gevaren (de Noordzee deze keer).


Wij hadden geluk en zagen zelfs twee dolfijnen. Jammer genoeg sliepen ze. Bij dolfijnen slaapt maar één hersenhelft te gelijk. Dat heeft als voordeel voor hun dat ze gewoon blijven zwemmen en boven blijven komen om adem te halen, en ze blijven alert op gevaar. Het nadeel voor ons was dat ze dan niet zo actief zijn en niet spelen en hoge sprongen boven het water maken. Maar beter een slapende dolfijn, dan geen dolfijn. Wij vonden het heel bijzonder om ze te zien.



donderdag 17 september 2009

Nog wat zomerse foto's uit Schotland

Vandaag neem ik jullie mee naar Inverewe Garden. Een prachtige grote botanische tuin die op 57,8 graden noorderbreedte ligt, aan de Atlantische Oceaan. Niet echt een plek waar je veel plantengroei verwacht. Maar door de Noord-Atlantische tak van de warme Golfstroom lukte het hier om allerlei exotische planten en bomen te kweken, en te laten groeien. De tuin is in 1862 gesticht en trekt nog steeds heel veel bezoekers. Geniet van de foto's.



Om deze foto echt goed te kunnen zien, moet je even klikken voor een vergroting.




Ik ben gek op waterlelies.




Uitzicht vanuit Inverewe Garden over de Atlantische Oceaan.


Geen Schotland zonder distels.



dinsdag 15 september 2009

Weer naar Schotland


Vandaag gaan we, alweer, naar kasteel met een mooie tuin. In Schotland ontkom je niet aan het bezoeken van kastelen, iet wat wij gelukkig niet zo erg vinden. En onze DD vindt het vooral mooi als er een grote tuin bij is. Cawdor Castle voldeed dus aan de eisen.

Het romantische Cadow Castle is beroemd als de plek waar William Shakespeare in de 11de eeuw Macbeth koning Duncan liet vermoorden, maar of ze hier ooit geweest zijn is niet bekend.
Een oude hulstboom die in de gewelven bewaard is gebleven, zou dezelfde zijn als die waaronder de met goud beladen muilezel van Thane Williams in 1372 uitrustte, terwijl zijn meester op zoek was naar een plek om een fort te bouwen. Volgens de legende werd zo de plaats voor het kasteel uitgekozen


Niet alleen het kasteel is romantisch, de tuin is ook prachtig.





Verder door Schotland

Om Willy en Joke (en mezelf ook) een plezier te doen, zijn hier weer wat foto’s uit Schotland. Vandaag neem ik jullie mee naar Sterling Castle.


Al in de middeleeuwen was deze sterke burcht één van de belangrijkste residenties van de Schotse koningen. Waarschijnlijk heeft Alexander I in het begin van de 12de eeuw deze hoogte tot een vesting gemaakt. Van de gebouwen uit die tijd is niets meer over, omdat ze van hout waren opgetrokken. In de loop van de geschiedenis is het kasteel bij talrijke oorlogen met Engeland betrokken geweest. Maar volgens mij is er in Schotland geen kasteel te vinden dat niet bij talrijke oorlogen betrokken is geweest, was het niet met Engeland dan was het wel met een andere Clan (familie).


De koninklijke appartementen konden wij jammer genoeg niet bezichtigen. Ze zijn voorlopig nog gesloten wegens een aanzienlijke restauratie. Wat we wel konden zien waren deze prachtige wandkleden. De oude wandkleden uit het kasteel worden steekje voor steekje gekopieerd. Deze kopieën komen straks in de appartementen te hangen maar hangen nu alvast mooi te wezen in de kapel.


Dit kasteel ligt op een heuvel boven de stad Sterling, dat geeft in ieder geval een mooie uitzicht (al vond men het vroeger belangrijker dat men de vijand al van verre zag aankomen).






Deze laatste foto wilde ik jullie niet onthouden. Het moderne hoeden van schapen gaat niet te voet, zelfs niet per paard maar met een jeep!

maandag 14 september 2009

Civil War Diary Update


The Farce of Reconstruction


Sewing Society for Soldiers en
Fasting and Knitting


Splendid Victory en
Beauregard's Narrow Escape


A Union of Name en
Spinning and Knotting

En toen was het alweer de 14de van de maand. Ik had dat bijna niet in de gaten, maar gelukkig hielp Gerda me er gisteren aan herinneren op haar blog. Dank je wel Gerda! Blokken had ik wel al voor de update, maar nog geen foto’s.

Ik heb deze maand mijn achterstand die ik van de zomer heb opgelopen, weer in gehaald. Even wat statistieken: tot nu toe heb ik 46 blokken afgemaakt, dat zijn 1471 stukjes die geknipt en weer aan elkaar gezet zijn. Als je het aantal stukjes ziet lijkt het ineens veel meer dan als ik schrijf dat ik 46 blokken afgemaakt heb :-)

Ik vind trouwens dat de kleuren op deze foto’s niet geweldig zijn, het is net of er een grijze waas overheen hangt. Waarom dat is weet ik niet, maar opnieuw fotograferen en zelfs op een andere plek, met en zonder flits leverden steeds dit resultaat op. Voor deze maand moet het dus maar zo.

Ik vond het blok "Fasting and Knitting" trouwens een ramp blok om te maken. Niet zo zeer het naaiwerk, toen ik eenmaal zo ver was ging dat eigenlijk makkelijker dan dat ik verwacht had. Maar ik heb zeker een half uur zitten puzzelen voordat ik snapte hoe alle foundation piecing blokjes aan elkaar moesten komen om een vierkant blok te vormen!

Gaan jullie mee kijken bij mijn mede-CWD quiltsters? Aan de linkerkant vind je hun namen in het lijstje met blogs. Prettige dag allemaal.


Today is already September 14. I almost forgot, I needed a reminder from Gerda yesterday, but it is time to do an other up-date on the CWDQ. Showing blocks was not a problem, but I needed pictures for you.

I have been making up for some time during the summer, when I was not able to work on this quilt. So this month, I can show 7 new blocks. To trough in some statistics: I have made 46 blocks until now, that is a total of 1471 pieces sewed together. I like to say that I sewed 1471 pieces together, it sounds like much more than saying that I have made 46 blocks :-)

I do not like how the colors came out on this pictures, but what ever I did to improve it, they all looked a bit gray to me. Not sure what is causing it but it will have to do for now.

Are coming to have a look at what all the other girls have done on the CWDQ? You can find their names and websites in the list on the left-site of this blog. Have a nice day!

woensdag 9 september 2009

Streets of London Quilt

Vorig jaar heb ik bij het Quilters Palet hele leuke stof van katten in Londen gekocht. Evy had daar een hele leuke quilt van hangen waar ik direct verliefd op werd. Londen is voor mij voor altijd met katten verbonden omdat ik daar in 1987, bij één van mijn eerste bezoeken aan de Engelse hoofdstad, de musical Cats zag. Een Australisch vriendinnetje werkte in het theater en nam me mee. Een onvergetelijke ervaring omdat ik niet alleen de musical zag maar ook een kijkje achter de schermen kreeg.

Maar jullie weten hoe het gaat, zoveel ideeën en zo weinig tijd. Ik mag van mezelf aan niets nieuws meer beginnen voordat ik een uffo heb afgemaakt. Dus aan de slag met de “Streets of London”.


Ik ben al een heel eind gekomen. De quilt is erg eenvoudig, het is de stof die het doet. In totaal komen er drie rijden met grote blokken. Rij 2 is af, rij 1 moet alleen nog voorzien worden van de kleine blokken aan de linkerkant, van rij 3 heb ik 1 groot blok al af (het blok met de groene cab erop). Ik heb vrij veel stof over. Genoeg om nog een klein quiltje te maken voor een vriendin. Maar dat betekent dat ik alleen nog iets anders moet verzinnen voor de achterkant. Ik heb niet genoeg om en een extra quiltje en de achterkant te maken. Wat een straf, moet ik weer naar de quiltwinkel!


Detail van het middenblok. De kleur is iets donkerder dan dat ik het op de foto krijg.
Detail of the middle panel. The color is a bit darker then that my picture is showing.


I have been working on a quilt with the working title “Streets of London”. I am sure that you can see why. I bought this fabric last year. I felt in love with the quilt that the shop owner, had made with this fabric. London en Cats are forever linked for me since I was able to see the musical Cats in London in 1987. A girlfriend from Australia was working in the theater, thanks to her I was able to see the musical and I was able to have a look behind the scene. Unforgettable!

But you know how it goes, too many ideas and too little time. I have set a new rule that I can only start something new, when I have finished at least 1 uffo. So I have started to work on this quilt again. And I have made quit a bit of progress. Almost 2/3 of the quilt is finished.

zondag 6 september 2009

Kirk Yetholm

Vandaag gaan we nog een keer toeren door het Schotse Borderland.
Een land vol met prachtige ver gezichten en veel kastelen. Dit kasteel, Floor Castle, staat net buiten Kelso.

De oude watermolen waar wij de eerste week een gedeelte van gehuurd hebben. Nee, het was niet zo groot, wij hadden maar een heel klein stukje van dit enorme huis tot onze beschikking.
Valt het je op dat de kerktoren niet aan alle kanten van een uurwerk voorzien is? Kirk Yetholm is van oorsprong een dorp gesticht door zigeuners. Aan de overkant van de rivier woonden ook zigeuners maar men gunde deze mensen geen zicht op de klok. Alleen aan de kanten die zichtbaar waren voor de eigen dorpsgenoten werd een klok geplaatst.



Wij hebben gelukkig niet zoveel regen gehad, maar de dag voordat wij aan kwamen was er zoveel regen gevallen dat de rivier waaraan ons huis lag (een oude watermolen) ruim buiten zijn oevers was getreden. Wij bleven een week maar dat was niet genoeg tijd om de rivier weer terug te krijgen in zijn oorspronkelijk bedding. Ook troffen wij, op weg naar ons logeeradres, een aantal keren een weg aan die totaal onder water stond. Deze foto's zijn een week na de enorme regenbui gemaakt!